logo

Nyhedsblog


Invitation til medlemsmøde

23/09/2013 kl. 08:15 af Kirsten Hansen

Venskabsforeningen Amigos de El Doradito inviterer igen i år til en hyggelig eftermiddag den sidste dag i efterårsferien.

20. oktober 2013 kl. 14–17
Hos Elbek og Vejrup
Tangen 6, 8200 Aarhus N

Fra sidste års medlemsmøde i Aarhus.

Fra sidste års medlemsmøde i Aarhus.

Eftermiddagen vil byde på hygge­ligt sam­vær for med­lemmer og nye interes­serede.

Der bliver mulig­hed for at gå ind og høre korte oplæg, bl.a. om sidste nyt fra ven­skabs­for­enin­gens arbejde i Nica­ra­gua, om nica­ra­gu­ansk mad­kultur, om Finca El*Dora­dito, og der bliver mu­lig­hed for at se for­skel­lige ting hjem­bragt fra Nica­ragua.

Man kan købe lidt gaver og noget at spise og drikke.

Vi laver en lille udstilling, der relaterer sig til kaffe­pro­duk­tion og forar­bejd­ning. Der vil være mulig­hed for at købe kaffe i større og mindre mængder.

Arrangementet er for børn og voksne.
Det er gratis at deltage.

Se hele invitationen, med info om tilmelding: (klik her).

Invitation 21. oktober

09/09/2012 kl. 10:34 af Kirsten Hansen

Venskabsforeningen Amigos de El Doradito inviterer til en hyggelig eftermiddag den sidste dag i efterårsferien.

21. oktober 2012 kl. 14–17
Hos Elbek og Vejrup
Tangen 6, 8200 Århus N

Eftermiddagen vil byde på hyggeligt samvær for medlemmer og nye interesserede.
Der vises billeder fra Murra og Finca El*Doradito.

Der fortælles om venskabsforeningens arbejde og den generelle situation i Nicaragua. Vi skal høre de sidste nye meldinger fra Finca El*Doradito inden den forstående høst af kaffen.
Der bliver mulighed for at se forskellige ting hjembragt fra Nicaragua. Man kan købe lidt gaver og noget at spise og drikke.

Vi laver en lille udstilling, der relaterer sig til kaffeproduktion og forarbejdning. Der vil være mulighed for at købe kaffe i større og mindre mængder.

Arrangementet er for børn og voksne.
Det er gratis at deltage.

Se hele invitationen, med info om tilmelding: (klik her).

Om kaffe i tågeskoven

22/03/2011 kl. 11:38 af Jørgen Peter Kjeldsen

Jeg følger altid bloggen Coffee & Conservation med stor interesse (-det er let at gøre “automatisk” via dette RSS-feed). Bloggens skribent Julie Craves har fornylig været på rejse i Nicaragua, og hun aflagde bl.a. finca El Jaguar et besøg.

Kaffe i kanten af tågeskoven, Finca El Jaguar. Fra vort besøg i juli 2009

Kaffe i kanten af tågeskoven, Finca El Jaguar, Jinotega, Nicaragua. Fra vort besøg i juli 2009.


Det har hun skrevet en historie om med titlen Cloud forest coffee at Finca El Jaguar, som jeg kan anbefale at læse.

Finca El Jaguar har siden vort projekt med Finca El*Doradito blev udtænkt været en af hovedkilderne til inspiration.
Fincaen er på ca. 100 ha, hvoraf de 20 ha er kaffe, resten er intakt tågeskov, beskyttet som privat reservat (anerkendt af det nicaraguanske miljøministerium).
Ejerne, Lili og Georges Duriaux–Chavarría, er stærkt engagerede i naturbeskyttelse, men vil naturligvis også gerne kunne dyrke en god kaffe.
På grund af de klimatiske forhold i området hvor fincaen ligger, er El Jaguar dækket af tåge nogle timer hver dag – og mange gange hele dagen. Lysintensiteten og fugtigheden tillader derfor ikke, at kaffen dyrkes under skyggetræer – ialfald ikke med et særligt stort skyggeareal. Derfor kan kaffen ikke certificeres under den i Amerika meget eftertragtede “Bird-Friendly” certificering (administreret af Smithsonian National Zoo). For meget skygge omkring kaffeplanterne ville betyde store problemer med svampesygdomme og formindsket udbytte.
I stedet har man på El Jaguar valgt at lade 80% af ejendommen ligge som skovreservat. Desuden indbyder Lili og Georges aktivt til, at eksempelvis biologi-studerende kan komme og lave feltstudier af biodiversiteten på fincaen, og der har de sidste 10 år foregået masser af spændende studier, som bl.a. har ført til, at området af BirdLife International er udpeget som Important Bird Area (én af 33).
Fincaen fungerer også som et (lille) hotel/økolodge, med to komfortable hytter og særdeles personlig betjening. Det er ikke noget masseturisme-sted, og det er absolut nødvendigt at reservere i forvejen. Til gengæld kan man være sikker på en engageret rundvisning og information om alle aspekter af kaffedyrkningen og naturbeskyttelsen.
Fincaen er certificeret efter Rainforest Alliance-programmet. I modsætning til hvad mange tror, er en Rainforest Alliance-certificering ikke ensbetydende med økologi, og på El Jaguar har man faktisk netop forladt den økologiske certificering, fordi det i praksis er meget vanskeligt at tilføre kaffen tilstrækkelig næring, hvis man dyrker efter rent økologiske principper.
I artiklen nævner Julie, at der i øjeblikket er mange kaffedyrkere i Nicaragua, som opgiver økologien, fordi kravene er blevet skærpet. Hun lover også at bringe mere information om emnet i en kommende blog-artikel.
På Coffee & Conservation er der en samlet oversigt over de fleste af de gængse certificeringsordninger (i USA).

Jeg fornemmer klart, at vi i Finca El*Doradito kommer til at forholde os til nogle af de samme problemstillinger, som man har måttet konfrontere på El Jaguar, både hvad angår proportionen af skyggedække over kaffen og økologi eller ikke økologi. Deres tilgang til turisme minder også om det, vi efterstræber. Jeg er sikker på, at El Jaguar også i fremtiden vil kunne inspirere os – og andre ligesindede – og det er herligt at en så læst hjemmeside som Coffee & Conservation har valgt at sætte fokus på dette fine sted.

Vore samarbejdspartnere

20/01/2010 kl. 12:30 af Jørgen Peter Kjeldsen

PROCOCERkaffeagenterne.dkDe samarbejdspartnere, der hjælper os med at tørre, transportere, importere, riste og sælge kaffen, har nu fået en mere fremtrædende plads her på hjemmesiden – både på forsiden og i sektionen links.

Det drejer sig om kooperativet PROCOCER, en sammenslutning af økologiske kaffebønder i Nueva Segovia, det departement, hvor vi arbejder, og kaffeagenterne.dk, et kafferisteri i Århus, som udover råvarerne også forhandler diverse kaffe-udstyr.

Danida bliver i Nicaragua

10/01/2010 kl. 10:41 af Jørgen Peter Kjeldsen

I et interview med Søren Vøhtz, Danmarks ambassadør i Nicaragua, lagt på u-landsnyt.dk i dag, forsikrer ambassadøren, at Danidas gradvise nedskæring af støtten til Nicaragua over de seneste år ikke skal tolkes som en udfasning af Danmarks engagement i landet. Rammebeløbet er skåret fra 172 millioner kr. i 2008 over 140 millioner i 2009 til 135 millioner kr. i år, samtidig med at en stor del af pengene er omfordelt fra at være støtte til regeringsapparatet til at gå til civilsamfunds-organisationer.

Privatsektorprogrammet, som har kørt i nogle år, betegnes som en succes, som har bidraget til at skabe vækst og arbejdspladser, ifølge ambassadøren. Dette program vil fortsætte.

Omlægningen af støtten sker delvist som en reaktion på hvad mange opfatter som udemokratiske tilstande i landet. Visse kredse har tolket nedskæringerne som, at der er indledt en tilbagetrækningsproces, men “Danmark har klart givet udtryk for, at vi fortsat ønsker at bidrage til fattigdomsbekæmpelse og udvikling af demokratiet i Nicaragua. Havde vi taget en beslutning om at være på vej ud, ville vi ikke have lagt så stort et arbejde i omlægningen“, siger Søren Vøhtz i interviewet.

Regn! (-og andet vejr)…

24/11/2009 kl. 19:35 af Jørgen Peter Kjeldsen

Fordeling af nedbør i Nicaragua.Dette kort viser den årlige fordeling af nedbør i Nicaragua – til højre ses en bid af kortet, med El Doradito-området rammet ind. Som det fremgår, ligger vi i intervallet 1400-1800 mm årligt (ud fra en 30-års middel 1971-2000). Det er da meget vand, men egentlig ikke så meget som man skulle forvente her i bjergregnskoven. I noget af kafferegionen i Jinotega/Matagalpa når nedbøren op på over 2000 mm.

Det er fint, at den slags data bliver lagt online – det sker på INETERs hjemmeside (Instituto Nicaragüense de Estudios TERritoriales) – en institution der svarer til en sammenblanding af DMI og Kort- og Matrikelstyrelsen herhjemme.

Udover kortet med den samlede årlige nedbør kan man på siden her klikke sig ind på den gennemsnitlige månedsnedbør – og det samme gælder temperatur. Der er altså rigtig mange data at bladre i! Der er såmænd også den daglige vejrudsigt, som jeg dog ikke tror nyder nogen videre udbredelse (folk tror ikke på den!)…

Nu skal de flotte detaljerede kort i det hele taget nok tages med et vist gram salt. Jeg har hele tiden være skeptisk over for oplysningen om, at El Doradito skulle ligge i 1400-1800 mm-bæltet (-jeg tror det regner mere). Og når man ser på kortet over meteorologiske målestationer i Nicaragua kan man ialfald hurtigt få det indtryk, at nedbørs- og temperaturkurver for den østlige del af landet baserer sig mere eller mindre på gætværk! Der er meget få vejrstationer, og den som ligger tættest på El Doradito er i provinshovedstaden Ocotal i en hel anden nedbørszone.

Noget andet er så, at klimaforandringerne nu tydeligt mærkes mange steder i Nicaragua, og derfor vil sådanne kort baseret på 30-års middelværdier under alle omstændigheder ikke afspejle den aktuelle situation. Der snakkes mange steder om, at vejret forandres – det er ikke mit indtryk, at det er i en entydig retning, derimod er det blevet mere omskifteligt og uforudsigeligt (våde tørtider, ekstra tørre tørtider, tørre regntider, enormt våde regntider veksler mellem hinanden). For nogle dage siden var der en artikel i Berlingske Tidende (Årstiderne forsvinder i Nicaragua) om ustabilt klima hos miskito-indianerne på østkysten, der meget godt illustrerer problematikken. En længere udgave af den samme historie findes på hjemmesiden Face the climate.

Det skal blive spændende i fremtiden at følge udviklingen. Vi ligger jo tæt på grænsen til en mere tør zone med fyrreskov, og vi er helt afhængige af nedbøren, hvis der i fremtiden skal kunne dyrkes kaffe og gro skov på vores finca! Jeg vil foreslå, at vi selv udstyrer en lille vejrstation, så vi kan indsamle vore egne data.

En el idioma español

30/09/2009 kl. 08:29 af Jørgen Peter Kjeldsen

Finca El*Doradito S.A. es una sociedad anónima de propiedad danesa, dueña de una finca de café en el norte de Nicaragua, en el municipio de Murra en Nueva Segovia.

También hemos formado un ONG llamado Asociación Amigos de El Doradito, para apoyar una serie de fines sociales en el municipio de Murra.

Desde hoy se encuentra en este sitio web un poco de información sobre el proyecto en español – aquí.

Hay mucho más información sobre Finca El*Doradito S.A. y Asociación Amigos de El Doradito en el idioma danés, incluso una descripción más en detalle del potencial y la visión del proyecto. Se puede traducir estas páginas con Google Translate).

Esperamos que disfruten y que les interese la información aquí.

Bistanden omlægges

02/02/2009 kl. 09:39 af Jørgen Peter Kjeldsen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs har meddelt, at Danmark vil omlægge støtten til Nicaragua. Fra hovedsageligt at være støtte fra stat til stat, vil en større del af pengene gå til privatsektoren, nationale og internationale NGOer samt lokalsamfund. Samtidig beskæres den fra 172 mio. kr. i 2008 til 165 mio. kr. i 2009.

Omlægningen sker som en reaktion på den politiske situation, hvor det regerende sandinistparti i stigende grad har politiseret de statslige institutioner, og hvor der blandt NGOer er en stærk kritik af demokratiets vilkår, særligt efter kommunalvalget i 2007. Her blev to af oppositionens partier udelukket fra at deltage i valget, og regeringen fjernede muligheden for, at internationale valgobservatører kunne være til stede.

Mange andre af donor-landene, som traditionelt har støttet Nicaragua, har ligesom Danmark valgt at skære i støtten eller helt lukke ned eller indefryse den del, der har været budgetstøtte. Bl.a. har USA lukket for midlerne fra den såkaldte milleniumfond. Læs mere på U-landsnyt.dk.

Vejen til Murra

28/10/2008 kl. 09:39 af Jørgen Peter Kjeldsen

Vejen til Murra i smadder, december 2007. Foto: Inge Marie Just. Indsigt i nicaraguansk busdrift
Vejen til Murra i smadder, december 2007. Foto: Inge Marie Just.Vejen til Murra i smadder, december 2007. Foto: Inge Marie Just.Disse billeder er ikke fra denne regntid, men er taget sidste år i december, hvor Andreas Eriksen og Inge Marie Just besøgte Murra.
Men billederne illustrerer meget godt, i hvilken tilstand vejen bliver, når det har regnet meget i bjergene i det nordlige Nicaragua.
I år har det så blot været meget værre…
Nu rejser webmaster til Nicaragua (på lørdag), og derfor vil der ikke komme flere opdateringer på siden her før midt i december – men til den tid forventer vi at have billeder af genopbygningen. Når vi når til Murra sidst i november vil den værste regntid forhåbentlig være overstået…
Vejen skulle gerne være farbar til kaffehøsten, så vi og de andre kaffebønder i området kan få kaffen ned til lavlandet til tørring.

Tak for hjælpen!

26/10/2008 kl. 15:52 af Mie Buus

De sidste nyheder fra Murra og den lokale nødhjælpskomite lyder, at de voldsomme regnskyl, der forårsagede jordskred i byen, nu er stoppet. Det regner stadig noget; men på en mere normal måde.
Byen er dog mere eller mindre afskåret fra omverdenen, da jordskred har ødelagt vejen. Transportministeriet har i øjeblikket gravemaskiner i Murra; men arbejdet er vanskeligt, da jorden er meget blød. Man kan kun håbe, at vejen bliver repareret, så kaffehøsten kan bringes ud af området til tørreanlæggene nær Ocotal.
Murras vejforbindelse til omverdenen.De katastroferamte familier i Murra, der har været evakueret forskellige steder, kan nu begynde at vende tilbage til deres ødelagte huse. Men der venter et større arbejde med at reparere og genopbygge husene, så de kan vende tilbage til et mere normalt liv.
Den indsamling, som venskabsforeningen Amigos de El Doradito organiserede, stopper nu. Den havde til formål at yde akut hjælp i en krisesituation – nu må de mere langsigtede foranstaltninger tage over.
Vi vil gerne sige mange tak for hjælpen til de mange, der har indsat et beløb på kontoen. Det blev i alt til 11.800 kr. De 7785 kr. er blevet overrakt og brugt i Murra. Ifølge nødhjælpskomiteen blev hjælpen brugt til at dække de evakueredes mest akutte behov, dvs. fødevarer, madrasser, tøj samt de ting der tidligere er omtalt.
Det resterende beløb på godt 4000 kr. får komiteen overrakt, når Amigos de El Doradito holder en workshop i Murra den første uge i december. De beløb, der eventuelt løber ind efter den 1. december, vil vi betragte som støtte til de projekter, som Amigos de El Doradito sætter i gang i Murra-området i 2009.

Amigos de Dinamarca. Andreas Eriksen har via en mobiltelefon været i kontakt med folk i nødhjælpskomiteen i Murra. De fortæller, at vores hjælp har vakt stor glæde og taknemmelighed, og man har dannet en lokal venskabsforening, Amigos de Dinamarca (Danmarks Venner). Foreningen er sammensat af forskellige organisationer og kirker i Murra. Man har allerede holdt møde, hvor det er blevet diskuteret, hvordan foreningen skal arbejde, og hvilke projekter den kan være med til at udvikle.
Det er naturligvis en reaktion, som vores forening er glad for. Det lover godt for et lokalt engagement i det fremtidige samarbejde og for den workshop, vi planlægger i øjeblikket.

Workshop i Murra og fremtidsplaner. I november tager Jørgen Peter Kjeldsen og undertegnede til Murra for at lave forskellige opgaver, og i løbet af den første uge i december afholder vi en workshop i Murra. Vi gør det i samarbejde med Andreas Eriksen, som har ordnet det praktiske med nødhjælpen til Murra og Gloria Carrión, den tidligere koordinator for Mellemfolkeligt Samvirke i Mellemamerika. Hun er trådt ind i arbejdet omkring El Doradito, hvor hun er en nøgleperson både for anpartsselskabet og for venskabsforeningen med et stort og nyttigt netværk i Nicaragua.
Den omtalte workshop i Murra er på en måde foreningens entré i området. Her vil vi præsentere Amigos de El Doradito, fortælle hvem vi er, og hvad foreningen vil i Murra. Foreningens formål beskriver nogle konkrete områder og opgaver, som vi gerne vil arbejde med og yde støtte til i samarbejde med lokale kræfter (se formål og vedtægter).
Workshoppen skal gerne blive et møde med nogle af de lokale kræfter som f.eks. repræsentanter for kommunen, den lokale bondeorganisation og kirken, samt repræsentanter for uddannelse og sundhed, kvindeorganisationer osv. Det skal give os et billede af, hvilke ressourcer der er til stede i området, som vi kan bygge noget fremtidigt arbejde op med. Forhåbentlig kan workshoppen føre til nogle forpligtende samarbejdsaftaler.
Resultatet af workshoppen skal gerne være, at vi straks kan begynde på den første etape i arbejdet, som er en grundig forundersøgelse. Den skal afklare, hvilke behov der er, hvilke prioriteringer lokalbefolkningen har, og hvilke ressourcer der er til stede.
Forundersøgelsen giver os et redskab og nogle retningslinier til det fremtidige arbejde. Med forundersøgelsen i hånden kan vi forhåbentlig på sigt udarbejde større projektbeskrivelser og søge støtte til at gennemføre dem, hos forskellige fonde og hos Danida.

TEKSTER & BILLEDER:
© Finca El*Doradito ApS. 2007-15
Layout J.P. Kjeldsen, ornit.dk
 
Finca El*Doradito ApS. · · · Højstrupvej 9, 7741 Frøstrup · · · Telf.: 4159 6539 · · · Email: (klik her)