logo

Nyhedsblog


Invitation til medlemsmøde

23/09/2013 kl. 08:15 af Kirsten Hansen

Venskabsforeningen Amigos de El Doradito inviterer igen i år til en hyggelig eftermiddag den sidste dag i efterårsferien.

20. oktober 2013 kl. 14–17
Hos Elbek og Vejrup
Tangen 6, 8200 Aarhus N

Fra sidste års medlemsmøde i Aarhus.

Fra sidste års medlemsmøde i Aarhus.

Eftermiddagen vil byde på hygge­ligt sam­vær for med­lemmer og nye interes­serede.

Der bliver mulig­hed for at gå ind og høre korte oplæg, bl.a. om sidste nyt fra ven­skabs­for­enin­gens arbejde i Nica­ra­gua, om nica­ra­gu­ansk mad­kultur, om Finca El*Dora­dito, og der bliver mu­lig­hed for at se for­skel­lige ting hjem­bragt fra Nica­ragua.

Man kan købe lidt gaver og noget at spise og drikke.

Vi laver en lille udstilling, der relaterer sig til kaffe­pro­duk­tion og forar­bejd­ning. Der vil være mulig­hed for at købe kaffe i større og mindre mængder.

Arrangementet er for børn og voksne.
Det er gratis at deltage.

Se hele invitationen, med info om tilmelding: (klik her).

Invitation 21. oktober

09/09/2012 kl. 10:34 af Kirsten Hansen

Venskabsforeningen Amigos de El Doradito inviterer til en hyggelig eftermiddag den sidste dag i efterårsferien.

21. oktober 2012 kl. 14–17
Hos Elbek og Vejrup
Tangen 6, 8200 Århus N

Eftermiddagen vil byde på hyggeligt samvær for medlemmer og nye interesserede.
Der vises billeder fra Murra og Finca El*Doradito.

Der fortælles om venskabsforeningens arbejde og den generelle situation i Nicaragua. Vi skal høre de sidste nye meldinger fra Finca El*Doradito inden den forstående høst af kaffen.
Der bliver mulighed for at se forskellige ting hjembragt fra Nicaragua. Man kan købe lidt gaver og noget at spise og drikke.

Vi laver en lille udstilling, der relaterer sig til kaffeproduktion og forarbejdning. Der vil være mulighed for at købe kaffe i større og mindre mængder.

Arrangementet er for børn og voksne.
Det er gratis at deltage.

Se hele invitationen, med info om tilmelding: (klik her).

Kaffekontrakt 2012

23/08/2012 kl. 10:20 af Jørgen Peter Kjeldsen

Kaffekontrakt om levering af kaffe.

Kaffekontrakt om levering af kaffe.

Vi lancerede sidste år, mest internt i anpartshaver-kredsen, en ny model for salg af vores kaffe fra Finca El*Doradito. Modellen indebærer, at vi inden høsten indhenter forud­be­stil­linger, så vi ved, hvor meget kaffe vi kan tage hjem. Kaffe­kø­berne for­ud­be­ta­ler halv­de­len af prisen, og Finca El*Dora­dito for­plig­ter sig til at levere den aftalte mængde. På den måde har vi bedre mu­lig­hed for lø­bende at finan­siere arbej­det med at højne kva­li­te­ten af kaffen – arbej­det i marken. Des­u­den giver det mu­lig­hed for, hvis efter­spørgs­len er større end hvad vi selv kan levere fra finca’en, at opkøbe kva­li­tets­kaffe fra vore naboer i områ­det, hvor vi dyrker kaffen.

Modellen blev en succes, og det bliver på denne måde, at vi fremover vil sælge kaffen. Den nye kontrakt for 2012/13-høsten foreligger nu – kan down­loades her: (klik her).

I forhold til sidste år har vi modi­fi­ceret nogle ting ved­rørende kon­trak­ten, så den nu er mere gennem­skue­lig. Man har mulig­hed for at vælge mellem at få kaffen leve­ret som enten grønne bønner – da en del af vore købere fore­træk­ker selv at riste kaffen – eller som ristet kaffe. Vælger man at købe den ristede kaffe, har vi en aftale med kaffeagenterne.dk om, at der bliver ristet én gang om måne­den. Man kan så vælge at få til­sendt den ristede kaffe, eller selv afhente den hos kaffe­agen­terne.dk i Randers.

Har du lyst til at købe vores kaffe, kan du udprinte og udfylde kontrakten, og der­ef­ter sende den til vores kasserer Kjeld B. Nielsen, Thyrasbrøndvej 1, 8382 Hinnerup – eller meget gerne scanne den og sende den til hans email. Kort tid efter vil du mod­tage en faktura – og du kan se frem til at smage den nye høst til foråret!

Orienteringsmøde om Finca El*Doradito ApS.

06/08/2012 kl. 09:18 af Jørgen Peter Kjeldsen

Er du interesseret i at blive medejer af en kaffefarm i Nicaragua?
Eller vil du bare høre vores historie og smage vores kaffe?

Så kom til orienteringsmøde lørdag d. 18. august 2012 kl. 16:00 – ca. 19:00 hos Elbek & Vejrup, Tangen 6, 8200 Aarhus N.

  1. Velkommen (ved formand Niels Elbek)
  2. Præsentation af årets kaffe
  3. Finca El*Doradito’s historie (ved webmaster Jørgen Peter Kjeldsen)
  4. Præsentation af venskabsforeningen Amigos de El Doradito (ved repræsentant fra foreningen)
  5. Mulighed for at købe andele (ved kasserer Kjeld B. Nielsen)
  6. Mulighed for at købe kaffekontrakter (ved salgsansvarlig Jesper Frandsen)

Derefter et let traktement.

Kaffebonden fra Hinnerup

06/08/2012 kl. 08:58 af Jørgen Peter Kjeldsen

Hjemtagningen af den nye høst har nu også været omtalt i Århus Stiftstidende. Under overskriften “Kaffebonden fra Hinnerup” blev i lørdags bragt en artikel om Finca El*Doraditos kasserer, Kjeld B. Nielsen, som af mange er bedre kendt som sognepræst i Hinnerup. Et uddrag af artiklen kan læses på nettet: (klik her).
I den fulde artikel, som man bliver nødt til at skaffe sig en papirudgave af avisen for at læse, taler Kjeld bl.a. om vore planer om fokus på forskellige sorter af kaffe:

“Vi arbejder med flere forskellige sorter af kaffe, og vi tror på, at folk kommer til at interessere sig meget mere for disse mange sorter og deres nuancer – lidt ligesom man gør med de forskellige druesorter i vindyrkning”.

Artiklen kommer også ind på vore planer om husbyggeri på fincaen – og med tiden økohotel…

Stærk kaffe til nordvestjyske ganer

22/07/2012 kl. 10:16 af Jørgen Peter Kjeldsen

Finca El*Doradito har tidligere været omtalt i avisen Nordjyske – for fire år siden, da vi stadig var i starten af processen.
Nu er der igen en omtale, i anledning af den nye høst, i avisens Thisted-sektion.
Artiklen har en lokal vinkel og titlen er “Højlandskaffe til de nordvestjyske ganer“. Bemærk, at det er en forkortet web-udgave, den fulde artikel får man kun adgang til ved at købe avisen.
Artiklen fokuserer på, at Café El*Doradito i år vil kunne købes i tre forretninger i Thy – Byens Vin og Ost i Thisted, Thy Øko-is i Tømmerby samt Vorupør Slagterforretning/Smag på Thy (den er endnu ikke lagt på webshoppen – kommer snart).
I artiklen bemærker Nordjyske’s udsendte journalist Willy Dall om kaffens smag, at

“denne arabica skal drikkes netop uden mælk. Eller sukker for den sags skyld. For sin egen smags skyld. Og i begrænsede mængder. For stærk er den, men ikke bitter, faktisk en anelse sødlig”.

 

Kaffen ankommet til risteriet

19/07/2012 kl. 14:18 af Jørgen Peter Kjeldsen

Thomas Remmer fra kaffeagenterne.dk pakker de første sække El*Doradito-kaffe ud.

Thomas Remmer fra kaffeagenterne.dk pakker de første sække El*Doradito-kaffe ud.

Så er høsten 2011-12 ankommet til Danmark. For første gang er sækkene påtrykt producentens navn! Ialt 1656 kg fordelt på 36 46-kilos sække ligger nu på lageret hos kaffeagenterne.dk ApS. i Randers, og i disse dage ristes de første prøver.

Kaffen blev denne høst forarbejdet hos tørmøllen “Beneficio Las Segovias” i Ocotal, hovedstaden i departementet Nueva Segovia, hvor Finca El*Doradito ligger (ca. 100 km øst for Ocotal). Dermed har transporten fra fincaen til møllen været længere end sidste høst (hvor forarbejdningen skete i El Jícaro), men til gengæld er denne tørmølle mere professionel. Beneficio Las Segovias praler af at have stået for forarbejdningen af næsten halvdelen af den vindende kaffe i de årlige “Cup of Excellence” (Taza de Excelencia)-konkurrencer, og i 2010 stod de for 17 af 27 deltagere, inkl. førstepladsen. Det er ikke ensbetydende med, at vores kaffe med et slag når vinder-kvalitet, men det er i al fald tydeligt ved åbning af sækkene, at kaffen fremtræder meget ren, ensartet, og med en indbydende frisk duft.

Næste skridt mod det endelige produkt er ristningen, og mine egne ikke-professionelle første forsøg med en Gene Cafe 300 grams rister viser, at denne årgang skal have lidt længere ristetid end sidste års høst – til gengæld er smagen også bedre! Og en himmelsk kaffeduft breder sig i lokalet…

I løbet af næste uge når de første poser frem til aftagerne.

Tidlig høst

24/10/2011 kl. 23:50 af Jørgen Peter Kjeldsen

Kaffeplukker i gang på fincaen, 19. oktober 2011. Foto: Mie Buus.

En gruppe af anpartshaverne i Finca El*Doradito har netop været på besøg på fincaen, og vi var vidner til, at høsten er gået i gang tidligt i år. Sidste år startede høsten først lige efter 1. dec­em­ber (hvor der var over­modne bær, som faldt af bus­kene), men i år er de første plukkere sat tid­ligere i gang, så der hele tiden plukkes, hvor der er modne bønner.

Når vi kørte rundt i Nicaragua sås ligeledes, at kaffe-tørmøllerne alle­rede var godt i gang med at tørre kaffe.

Vi besigtede også de nytil­plan­tede arealer på fincaen, og mødte arbejds­holdet, som var ved at plante de sidste nye plan­ter fra plante­skolen ud i terræ­net. Des­u­den besig­tede og vur­de­rede vi de for­skel­lige alter­na­tiver, som har været i spil til pla­ce­ring af et hus på fincaen.

Flere billeder fra besøget ses i galleriet (klik her).

Friske fotos fra fincaen

20/09/2011 kl. 12:15 af Jørgen Peter Kjeldsen

Vores forvalter på farmen, Denis Blandón, har sendt os disse nye fotos af arbejdet med kaffen.

Et kig ind i plantagen. På skråningen i baggrunden til højre er en del af de ældste kaffeplanter beskåret.

Et kig ind i plantagen. På skråningen i baggrunden til højre er en del af de ældste kaffeplanter beskåret. Foto: Denis Blandón.

En af de nyligt beskårne kaffeplanter.

En af de nyligt beskårne kaffeplanter. Samtidig med beskæringen er der dannet en lille terasse omkring hver plante. Her skal senere gødes. Af de ny skud vil kun ét få lov til at udvikle sig - det skud som udvikler sig bedst. Foto: Denis Blandón.

Formanden i marken, don Cándido Moreno, viser nogle kaffeplanter, som strutter af vækst og sundhed.

Formanden i marken, don Cándido Moreno, viser nogle kaffeplanter, som strutter af vækst og sundhed. Foto: Denis Blandón.

Planteskolen med de nye kaffeplanter, som er klar til at blive plantet ud om nogle måneder.

Planteskolen med de nye kaffeplanter, som er klar til at blive plantet ud om nogle måneder. Foto: Denis Blandón.

Hjemmeristning

31/08/2011 kl. 10:00 af Jørgen Peter Kjeldsen

De grønne bønner hældt op i riste-beholderen inden ristning.

De grønne bønner hældt op i riste-beholderen inden ristning.

Under ristningen.

Under ristningen.

De færdigristede bønner.

De færdigristede bønner.

Det er en stor tilfredsstillelse, når vi selv dyrker kaffen og har kontrol med hele processen, også selv at være bestemmende når det gælder den sidste proces inden kaffen drikkes, nemlig ristningen, som vel er den mest afgørende enkeltfaktor af betydning for smagen i kaffekoppen.

Vi bruger her i huset en Gene Café hjemmerister, som kan tage op til 300 g ad gangen.

Når man går i gang med en ny sending kaffe, vil det altid kræve en vis indstilling af ristetemperatur og -tid, inden man har fundet den optimale risteprofil – der er ikke andre metoder end trial and error. Man kan altså ikke automatisk gå ud fra, at dette års høst skal behandles på samme måde som sidste års.

Vores kaffe egner sig bedst til en slow roast, dvs. lang ristetid (18-25 minutter) ved relativt lav temperatur (215-225 grader C.).

Selv om vi rister under emhætte, kan det ikke undgås, at en markant kaffe-aroma breder sig i lokalet under ristningen, hvilket jeg ikke betragter som et problem, tværtimod! Desværre har man endnu ikke opfundet overførsel af duft ad digital vej…

Skulle nogen være interesseret i selv at forsøge sig med hjemmeristning af kaffe, hjælper jeg gerne med råd og vejledning. Gene Café-risteren kan bl.a. købes hos vores samarbejdspartner kaffeagenterne.dk til knap 3000 kr. – klik her for produktomtale på hjemmesiden.

Der findes på internettet utallige vejledninger i selv at riste kaffe (søg “coffee home roasting” på Google), og oven i købet har nogen lavet en video, hvor hele risteprocessen på sådan en Gene Café rister er optaget (dog afspillet i femdobbelt hastighed!) – se videoen her.

TEKSTER & BILLEDER:
© Finca El*Doradito ApS. 2007-15
Layout J.P. Kjeldsen, ornit.dk
 
Finca El*Doradito ApS. · · · Højstrupvej 9, 7741 Frøstrup · · · Telf.: 4159 6539 · · · Email: (klik her)