logo

Nyhedsblog



Fra sol til skygge

22/04/2007 kl. 14:06 af Jørgen Peter Kjeldsen

Relativt rustik skyggekaffe-plantage i El Doradito. Her er der registreret hele fire arter tukaner! Foto: Jørgen Peter Kjeldsen.

Selva Negra er en stor kaffefinca i Matagalpa-regionen i Nicaragua. Faktisk så skulle det være hele Mellemamerikas største økologiske kaffefinca, så vidt jeg ved – med omkring 400 hektar kaffe i produktion, så vidt jeg husker…

For alle, som aflægger Nicaragua et besøg, kan et ophold på Selva Negra anbefales – stedet har også et større “øko-hotel” (hvor flere af hytterne dog har set bedre dage). Det er et godt udgangspunkt for udforskning af kaffedyrknings-zonen, og så er det en meget flot drevet kaffe, som med rette er verdensberømt for den optimale håndtering af skygge på fincaen. Selva Negra er en af de få nicaraguanske fincaer, som virkeligt har formået at skabe et “brand“.

På deres hjemmeside kan man læse en del om skyggekaffe, bl.a. definitioner af forskellige “grader” af skygge, fra det rustikke, hvor skovens oprindelige høje træer bliver stående, til den meget manipulerede skygge med indførte træarter som hvert år beskæres og skyggen nøje kontrolleres.
Siden er på engelsk!

Fire gange om året udsender Selva Negra et nyhedsbrev, og i det nyeste fortælles om, hvordan tidligere ryddede områder klargøres og omlægges til skyggekaffe – en proces, som ikke er helt så ligetil, som det måtte lyde. Der tages udgangspunkt i et konkret tilfælde, hvor man i 1995 begyndte at omlægge et græsningsområde til kaffeplantage – og det berettes, at processen endnu ikke er tilendebragt, fordi det tager lang til at tilføre næring til jord, som én gang har været udpint. Læs selv og se, hvad det er for en type udfordringer, der venter os når vi kommer i gang med at dyrke kaffe på Finca El*Doradito!

TEKSTER & BILLEDER:
© Finca El*Doradito ApS. 2007-15
Layout J.P. Kjeldsen, ornit.dk
 
Finca El*Doradito ApS. · · · Højstrupvej 9, 7741 Frøstrup · · · Telf.: 4159 6539 · · · Email: (klik her)