Vores kaffefinca ligger i den østlige den af
Murra kommune i departementet Nueva Segovia, tæt på grænsen til
Honduras.
Jordbunden og den geografiske/klimatiske beliggenhed samt
niveau over havets overflade gør, at der i dette område kan
dyrkes kaffe af meget høj kvalitet. Flere gange har kaffefarme
fra Murra kommune vundet præmier for god kvalitet
("taza de exelencia").
Dyrkning af kaffe på traditionel vis, hvor kaffebuskene gror under
skyggetræer, er i de senere år kommet meget i fokus ud fra en
miljømæssig vinkel. Denne dyrkningsform er formentlig den
landbrugsproduktion, som er mest naturnær. I en skyggekaffe-plantage
lades en del af de store træer stå, og ofte vil en bjergskråning
med kaffe udefra set være svær at skelne fra en oprindelig skov.
Dette betyder, at en høj biodiversitet forbliver intakt - altså at
mange dyre- og plantearter kan leve i kaffefincaen. Der er de
seneste 10-15 år gennemført et stort antal undersøgelser af bl.a.
fuglefaunaen i kaffeplantager, som har dokumenteret, at op mod
90-95% af den oprindelige diversitet er intakt i veldrevne
traditionelle kaffeplantager. For visse arter er tætheden endda
væsentligt større i en kaffeplantage end i en naturlig skov,
idet især visse frugtbærende træer favoriseres i kaffeplantagerne,
og insektlivet er generelt højere end i en intakt primærskov.
På det store verdensmarked er størstedelen af kaffen i dag ikke
skyggekaffe; de store volumener fra Colombia, Brasilien og Vietnam
er produceret med nye varieteter af kaffe (af robusta-type),
som tåler at gro under fuld sol. Det er dog stadig sådan, at
kaffe af høj kvalitet er dyrket på traditionel vis i højlandet,
i områder som naturligt har et klima som tilfredsstiller kaffeplantens
behov (planter af arabica-type).
Mange miljøorganisationer, især i USA, har i de seneste år
fokuseret meget på dette forhold, og har ført kampagner for at
få bevidste forbrugere til at købe kaffe fra traditionelle
skygge-plantager. Problematikken er måske mere relevant i Amerika,
idet en stor del af de nordamerikanske trækfugle, som forbrugerne
kender fra deres egne haver, overvintrer netop i områder med
fugtig bjergskov i Mellemamerika og det nordlige Sydamerika -
områder som i vid udstrækning anvendes til kaffedyrkning. Men
information om problematikken fortjener at blive udbredt også
i Europa, hvor flere af landene i Nordeuropa har et meget højt
forbrug af kaffe pr. indbygger, og hvor der generelt er mere
fokus på kvalitet og på miljøspørgsmål end i USA.
Vort køb af Finca El Doradito og drift af fincaen med økologisk
skyggekaffe vil føje sig ind i dette naturbeskyttelses-fokus,
og vi vil fremhæve denne vinkel i markedsføring af kaffen.
Det er vores plan at udvikle fincaen til at være et mønsterbrug
både hvad angår økologi og økonomisk styring af driften af fincaen.