logo

Links

Her præsenterer vi nogle links som kan være af interesse, hvis man ønsker at vide mere om kaffe/miljø-problematikken eller andre af de fokusområder, vi arbejder med. Desuden er der links omhandlende Nicaragua generelt, og links til vore samarbejdspartneres hjemmesider.

Samarbejdspartnere:


PROCOCERPROCOCER
Sammenslutning af økologiske kaffebønder i Nueva Segovia, det departement, hvor vi arbejder. Organisationen er det, der i Nicaragua kaldes et kooperativ, en model, der svarer nogenlunde til den danske andelsbevægelse.
Organisationen har i øjeblikket 493 medlemmer, hvoraf 360 er økologisk certificerede, og resten er i færd med at blive certificerede.
Vi har samarbejdet med PROCOCER om tørring og eksport af vores kaffe, og organisationens landsbrugsteknikere giver rådgivning om driften af vores kaffeplantage.
I fremtiden håber vi at samarbejde om etablering af en stor fælles vådmølle i El Doradito.
Organisationen markedsfører i Nicaragua deres egen kaffe med mærket 'El Doradito' - se denne omtale.
Udover organisationens egen hjemmeside, som er på spansk, og derfor af begrænset værdi for de fleste danske læsere (-men prøv evt. Google Translate) findes der en omtale af organisationens arbejde på engelsk på denne side (fra organisationen Equal Exchange).
 
kaffeagenterne.dkkaffeagenterne.dk
er et kafferisteri i Randers, som udover selve råvaren også forhandler hjemme-ristere, kværne, expressomaskiner og andet kaffe-udstyr. Kaffeagenterne.dk står for ristning og pakning af vores El Doradito-kaffe.
Firmaets hjemmeside indeholder mange nyttige oplysninger om kaffe, ristning, brygningsprocesser osv.

Kaffe og miljø:


Coffee & ConservationCoffee & Conservation
Omfattende blog med næsten daglige indlæg; baggrundsinformation og links om kaffe som fuglehabitat.
Desuden nyheder om biologisk forskning på området, boganmeldelser, anmeldelser af miljøvenlig kaffe på markedet (det amerikanske), kommentarer til politik som har indflydelse på den økologiske bevægelse osv.
Siden er skrevet af en kaffeelskende ornitolog fra University of Michigan - og er en veritabel guldgrube af information!
 
Smithsonian Migratory Bird CenterSmithsonian Migratory Bird Center
En af de største fugleforsknings-institutioner i Nordamerika. Smithsonian var blandt de første til at påpege linket mellem Nordamerikanske trækfugle og Syd- og Mellemamerikanske kaffefincaer. Institutionen har indført en mærkningsordning, som er meget kendt i USA: Bird Friendly®.
Hjemmesiden indeholder mængder af baggrundsinformation om fugle og kaffedyrkning, og der er bl.a. mulighed for at se, hvilke nordamerikanske fuglearter, der overvintrer i forskellige lande - altså også Nicaragua.
Rainforest AllianceRainforest Alliance
Nordamerikansk baseret NGO, som arbejder med beskyttelse af regnskov, bl.a. gennem bæredygtig produktion. Organisationen har mærkningsordninger for flere afgrøder, bl.a. kaffe.
Rainforest Alliance siger om at købe skyggekaffe: "Buying shade-grown coffee is the easiest and perhaps most important action that a North American conservationist can do to protect wildlife habitat in the tropics."
Selva NegraSelva Negra
En stor kaffefinca i Matagalpa-regionen i Nicaragua; Mellemamerikas største økologiske kaffefinca, som også driver et "øko-hotel".
Selva Negras kaffe er meget flot drevet og med rette verdensberømt for den optimale håndtering af skygge på fincaen. Selva Negra er en af de få nicaraguanske fincaer, som virkeligt har formået at skabe et "brand".
På hjemmesiden kan man læse en del om skyggekaffe, bl.a. definitioner af forskellige "grader" af skygge, fra det rustikke, hvor skovens oprindelige høje træer bliver stående, til den meget manipulerede skygge med indførte træarter som hvert år beskæres og skyggen nøje kontrolleres.
Fire gange om året udsender Selva Negra et nyhedsbrev, som også kan læses på hjemmesiden.

El JaguarEl Jaguar
Økologisk kaffefinca i Jinotega-regionen i Nicaragua med eksklusivt hotel og feltstation; ca. 100 km syd for El Doradito i nogenlunde samme klimatiske zone.
El Jaguar drives af et meget idealistisk og energisk ægtepar, Lili og Georges Duriaux–Chavarría. Farmen producerer økologisk kaffe af høj kvalitet, og er medlem af netværket af private reservater (se nedenfor). Indehaverne er begge ivrige amatør-ornitologer, og stedets faciliteter indbyder til, at eksempelvis biologi-studerende kan komme og lave feltstudier af biodiversiteten.
Kaffen sælges i USA under eget "brand" af kæden Allegro Coffee.
El Jaguar er ikke så stor som Selva Negra, blot ca. 80 hektar, men til gengæld er det en mere intim oplevelse at besøge stedet, og betjeningen af hotellets gæster er udsøgt.

Kaffe generelt:


Kaffe, sundhed og sygdomKaffe, sundhed og sygdom
Danskerne drikker meget kaffe, i gennemsnit 3-4 kopper om dagen pr. person. Derfor er det relevant at spørge, hvad kaffe egentlig betyder for vores sundhed - er det skadeligt eller ligefrem godt for helbredet? Det er spørgsmål, som har optaget eksperter og medier i årevis.
Vidensråd for Forebyggelse nedsatte i 2011 en arbejdsgruppe, som fik til opgave at samle og vurdere den videnskabelige litteratur om kaffens betydning for sundhed og sygdom. Resultaterne heraf er samlet i denne grundige rapport på 132 sider, som ligger frit tilgængeligt for download. Rapporten fokuserer på kaffedriknings effekter på de store folkesygdomme, og henvender sig til alle, der er interesserede i at vide mere om kaffe og sundhed. Interessant læsning!
 

Nicaragua generelt:


Wikipedia om NicaraguaWikipedia om Nicaragua
Internettets åbne leksikon om Nicaragua.
Selve Wikipedia-siderne om Nicaragua er ikke så omfattende, men det er et godt sted at starte, for siderne indeholder mange links til nyttige ressourcer på nettet.
Der er også et Wikipedia-opslag om Nicaragua på dansk, men det indeholder færre artikler end den engelske udgave.
dansk portal NicaraguaDansk portal Nicaragua
Internettets største portal med stof om Nicaragua på dansk; en stor samling af artikler og fotos om landet. Der fortælles både om landets historie og politiske forhold, og siden er samtidig rettet mod turister med lyst til at opleve Nicaragua.
"Dansk portal Nicaragua" er skabt af Preben Høeg Rasmussen, tidligere udviklingsarbejder for Mellemfolkeligt Samvirke, der stadig er bosiddende i Nicaragua. Siden er en del af en større portal om hele Centralamerika.

Red de Reservas Silvestres PrivadasRed de Reservas Silvestres Privadas
Netværk af private reservater i Nicaragua. PÅ SPANSK!.
De seneste år har Nicaraguas Miljøministerium indført en ny kategori af reservater, private reservater. Hjemmesiden her præsenterer medlemmerne, og der er links til mange af dem, som har egne hjemmesider (hvoraf nogle er på engelsk).
Reservaterne er således statsanerkendte og har det "blå stempel" fra myndighederne, hvilket kan være en fordel, f.eks. når man vil markedsføre turisme.
Det er vores plan med Finca El*Doradito at søge optagelse i dette program.
 
.
TEKSTER & BILLEDER:
© Finca El*Doradito ApS. 2007-15
Layout J.P. Kjeldsen, ornit.dk
 
Finca El*Doradito ApS. · · · Højstrupvej 9, 7741 Frøstrup · · · Telf.: 4159 6539 · · · Email: (klik her)