Højlandskaffe

Kaffebusk med modnende bær.
Kaffebusk med modnende bær.
Produktion af kvalitetskaffe

Finca El|Doradito ligger i den østlige den af Murra Kommune i departementet Nueva Segovia, tæt på grænsen til Honduras.

Jordbunden og den geografiske og klimatiske beliggenhed samt niveau over havets overflade (1050-1200 meter) gør, at der i dette område kan dyrkes kaffe af meget høj kvalitet. Flere gange har kaffefarme fra Murra Kommune vundet præmier for god kvalitet (“taza de exelencia“).

Kaffebønnerne er bær, der gror på buske der er 1,5-2 m høje. Bærrene høstes med håndkraft, for det er kun de modne røde bær, der skal plukkes. Derfor høstes en kaffebusk ad flere omgange. Den skal, der er omkring selve kaffebønnen, skal raspes af. Det sker manuelt. Dernæst skal kaffebønnerne gære, og herefter tørres.

Tørringen sker på et større kaffetørreri, hvor kaffen fra Finca El|Doradito også sorteres efter størrelse. Det har betydning for ristningen, at bønnerne har samme størrelse. Det giver en mere ensartet ristning, og kaffens smag bliver hermed udviklet fuldt ud.

Ristningen af kaffebønnerne sker hos Kaffeagenterne i Randers.

Kaffen høstes fra november til februar. Den ligger på lager i Nicaragua og kommer med skib til Danmark en gang om året. I Danmark opbevares kaffen på et lager, indtil den skal ristes. Der sker ingen kvalitetstab, når bønnerne opbevares som grønne kaffebønner. Hver måned ristes den portion kaffe, der skal sælges.

Den kaffe, der kommer til Danmark er fortrinsvis fra Finca El|Doraditos egen kaffeplantage. Men da produktionen kan svinge og kvaliteten også kan variere, bliver der i nogle år købt kaffe af naboer til fincaen.

De sorter af kaffe, der dyrkes på Finca El|Doradito og i området generelt, er især Caturra, Borbón, Indio og Maragogype. Disse sorter tilhører Arabica-arten af kaffe (videnskabeligt navn Coffea arabica), der giver en væsentligt bedre kvalitet end Robusta-kaffen, som fortrinsvis dyrkes i lavlandet.

Læs mere om dyrkningen af kaffen (klik her).